söndag 23 maj 2010

Mr VELO, som tycker att TRAMPKRAFT är världens bästa motorI april 2010 samtalade Claes Unge med Frederik van De Walle
– en svensk belgare, som är mycket aktiv i HPV Sweden

Så här såg han ut när han ringde hem och berättade att han kört Vätternrundan 2008 på 8 timmar och 38 min (bild: Claes Unge)


Om Frederik van De Walle:

• Är 31 år gammal

• Född och uppvuxen i Belgien – i ”Volvostaden” Gent och i Brugge

• Kom till Sverige 2002

• Har examen från KTH i miljö och hållbar infrastruktur men också från Belgien i Maskin och Flygteknik

• Bor i lägenhet i Södertälje och trivs bra - nära jobbet men långt från särbon

• Jobbar nu på Scania i Södertälje med chassikonstruktioner

• Förr var det jobb som bl.a. skolfotograf

• Särbo är Anna, 31, som bor i Upplands Väsby

• Intressen: cykling, natur och så lite filosofi mellan varven

• Tävlat med liggcykel 1996 – 2001 med gott resultat i VM

• Äter det mesta men gärna vegetariskt

• Dricker gärna gott vatten

• Läser just nu lite filosofi – The Devil’s Delusion av Berlinski ….rotar mycket på Internet också

• Har tre stycken cyklar: Brompton, Thijs 222 Revolver roddcykel och en MTB

• Har byggt en Alleweder som byggsats när han var femton och har skapat velomobilen WAW som examensarbete

• Bil finns – en bakhjulsdriven halvkombi med effektiv dieseldrift


LCT09 (foto: HPV Väst)
Sju frågor till Frederik !

1 Vill du berätta lite om din bakgrund och uppväxt i Belgien?

-Absolut, jag kommer från en mångkulturell familj. Jag började min livsresa i den lilla vackra staden Brugge med anor från 1000-talet. Vi bodde i förorten i ett litet hus och jag och min yngre bror gick i skolan bara en km ifrån.
-Min mamma har varit forskare på universitet i Gent dit vi flyttade när jag var 14 år. Min pappa är chef på ett gastransportbolag - motsvarande Vattenfall.
-Mina föräldrar är aktiva troende – min mamma är muslim och min pappa är kristen. Min mamma kom från Indonesien för att studera och då träffades de på en studentfest.-Det jag tror dom ville med min och min brors framtid var att vi skulle bli vettiga människor och vara öppna och tillåtande, precis som dom var mot oss.
-Vi skulle lära oss att utforska världen och knyta nya kontakter – och jag tror att faktiskt också blev så ... Om jag är en vettig människa det får väl andra uttala sig om.

-Det var väl mest min pappa som uppmuntrade mej inom det tekniska området och det har verkligen hängt i….. Men mycket annat också kom in under min barndom och uppväxt … Det var scouterna, det var sportläger, det var hästridning och faktiskt också skidåkning – Men då gjorde vi som Ni gör – åkte till fjällen – i vårt fall till Alperna. Det tyckte jag var jättekul.
-Sen kom ju cyklingen – jag cyklade jämt som barn och har alltid tyckt det var roligt att ta sig fram själv. Det stora cykellyftet kom när jag var 15 år. Min pappa gav mig en byggsats för velomobilen Alleweder i present. Den nitade och skruvade jag ihop och körde tävlingar redan som pojk. Detta lade nog grunden för mitt liv senare.

Egenhändigt byggd Alleweder (foto: privat)


Men hur gick det i skolan?

 -Ja, det gick ju trots allt rätt bra men jag hade ju mycket annat att tänka på och syssla med …. Inte minst då liggcyklarna kom in i bilden ….


2 Hur kom det sig att Du flyttade till Sverige?

-Lätt att svar på! Det var Anna som var magneten – min ”särbo” som ni säger i Sverige. Vi träffades för 10 år sen och sen tog det väl så där ett, två år innan jag bestämde mej för att flytta till Sverige för att kunna vara hos henne.
-Som för alla som har bott långt ifrån varandra under en tid med ett evigt pendlande – i vårt fall mellan Belgien och Sverige – blir det i längden tungt.
-Jag avslutade mina studier i Belgien och flyttade. Sen fortsatte jag att studera på KTH för att bredda mina utbildningar ytterligare.
-Jag trivs nu jättebra och han inga planer alls på att flytta tillbaka till Belgien.


3 Ser du några skillnader mellan belgiskt och svensk kultur?

-Ja, absolut – men inget som på något vis hindrar mig från att trivas jättebra. Men skillnader finns onekligen.

-Belgien finns ju mitt i smeten bland olika kulturer och med mycket invandring också. Sverige har varit lite mer avsides och det märks på olika sätt även om det nu också har skett en stor invandring och mycket förändras även här, inte minst nu med många människor har kommit som flyktingar från alla jordens oroshärdar.

-Men skillnaderna mellan Belgien och Sverige är betydligt mindre än dom man ser mot USA, Asien och Mellan Östern. Man kanske kan säga att den flamländska/holländska kulturkretsen med språk och annat ändå liknar det jag möter i Sverige. Hade rätt lätt att lära mig svenska.

-Men jag vill erkänna att jag är stolt som belgare när vi nu har ”Lufsen” ( Herman van Rompuy ) som president i EU. Folk frågar mig ibland om jag har blivit svensk medborgare och då svarar jag: varför skulle jag vilja bli det?

-En sak jag märkt är att svensken är lite reserverad när det kommer till djupare diskussioner om samhället och livet – inte alla men många – kanske skall man vara politiskt korrekt och inte stöta sig med folk?

-Men i Sverige är det väldigt mycket ”firande” av allt och alla och det är mycket viktigt. Det har vi inte i samma utsträckning i Belgien – nått helgon eller så är det väl men ändå ..

-Vore det bara för brödets skull vore jag hemma i Belgien igen men mjölken är bättre i Sverige.

-En liten men underlig sak : i Belgien har alla sin egen smörkniv – i Sverige har man bara en i burken åt alla – förklara det för mej, om du kan?


4 Varför detta cykelintresse inte minst för VELOMOBILER?

-HPV och liggcyklar? Precis som Lennart Mellquist som du samtalade med i din förra intervju så grundläggs saker och ting tidigt. Förr när jag var liten var det nog tekniken och mindre cyklandet som kom först och så har det nog varit länge …Men sen kom tävlandet och då kom cyklande i fokus.
-Men nu känns det som om cyklandet fått en ny dimension – nämligen att man skall må bra både mentalt och fysiskt …

-Jag är nog ingen cyklist för cyklandets egen skull utan för att enkelt kunna ta mig fram och kunna se mig om och upptäcka saker och just för att må bra – det borde ju du också känna som varit utomlands och cyklat så mycket – även i mitt hemland har du nämnt.

-Det roliga i det hela är att upptäcka att skillnaderna i olika typer av cyklar kan vara så stora. Hade det bara funnits vanliga hojar hade jag nog blivit en bilfantast – fullt ut. Men som tur fanns cyklarna och velomobilarna där och de är så mycket roligare på ett helt annat sätt.

Frederik på höghjuling (foto: privat)5 Du tävlade tidigare? Hur gick det? Vill du fortsätta med ditt tävlande?

-Nä, jag tävlade för att det var kul, inte för att jag tyckte det var så roligt med träning. Jag blev helt enkelt tränad för att jag tävlade så mycket förr! I Sverige finns väldigt, väldigt få tävlingar – tränar inte så mycket nu som då – nu har jag Vätternrundan som morot. För att cykla runt på 8. 38 måste du vara vältränad som jag var 2008 – men då fick jag ändå ligga i lite extra. 2009 var ingen höjdare.

VM i Interlaken 1999

-100-tals tävlingar körde jag i Belgien, Holland, Tyskland, Frankrike, England … nästan varje helg var jag ute. Det var mest öppna liggcyklar, s.k. lowracer med bakkåpa. Jag tävlade i allt: sprint (min bästa gren), många 1 timmestävlingar och ”kermiskoers” – tävlingar som anordnades i samband med vanliga lokala cykeltävlingar. På vintern fanns velodrom och tävlingar på go-kartbanor inomhus. Jag hade två, tre sponsorcyklar av Challenge ett tag och med dem har jag tagit två VM titlar 1999 och 2000. Så går det när man gillar att cyklar snabbt. Kul hade jag!


6 Dina framtidsplaner?

-Just nu har vi börjat jobba 5 dagars vecka igen på Scania. Det var fyra dagars i nästan ett helt år. Man hinner då tänka – en del på sin framtid …för mej var det ledig fredag och det blev då sammantaget tänk i tre dagar varje vecka fram till måndag.
-Men allvarligt talat – det är klart jag har utvecklingsplaner – det har jag för mitt nuvarande jobb, att lära sig så mycket det går. Det dyker hela tiden upp nya tekniska idéer från olika håll som jag skulle kunna ta tag i .

-En sak som alltid är med i tankarna är att vara med och bygga ett stort företag som bygger fina cyklar, ja kanske velomobiler eller andra cyklar av alla möjliga slag. Men jag har inte bråttom, det är väldigt intressant och mycket kvar att lära sig av de företag där jag finner mig nu.


7 Din syn på HPV och HPV Sweden?

-Även om jag är ganska ung, Claes U , så har jag en del erfarenhet med andra HPV föreningar som jag var i kontakt med under tiden jag tävlade. Som ung styrelseledamot i vår förening tycker jag att vi är inne på rätt väg! Vi skall jobba med tekniken men lika mycket med cykelpolitiken. Vardagscykling är viktigast i vår värld idag.

HPVS möte 2004


Två slagord som Frederik gärna lyfter fram är :

• TRAMPKRAFT är världens bästa motor

• ” Såna här cyklar vill vi också ha” – mer mångfald i cykeltekniken gör det roligare att cykla!


-För att förändra behövs också kommersiella aktörer som säljer dessa cyklar och jag tycker att vi som förening ska fortsätta stödja och bygga nätverk med alla som vill cykling väl.-----------------------------------o--------------------------------

Tack Frederik för ett öppet och kul samtal.

Du har nog fått med dej mycket bra hemifrån t ex att vara en vettig människa, tycker Claes Unge, som samtalat med Frederik.

Frederik med familj och vänner firar första WAW velomobilen (foto: privat)
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar